Zamisao o Evropskom omladinskom olimpijskom festivalu (EYOF) donio je Žak Rogž, bivši predsjednik Evropskih olimpijskih komiteta, 1990. godine, s ciljem da mladim sportistima omogući upoznavanje Olimpijskog pokreta i saznanja o Olimpijskim vrijednostima i idealima, kao i njenu univerzalnost. Štaviše, g. Rogž je želio da talentovanoj omladini i olimpijskim perspektivama daju šansu da se međusobno takmiče na visokom nivou u olimpijskom okruženju već u ranijem uzrastu. Slično Olimpijskim i drugim kontinentalnim prvenstvima, EYOF nije domaćin svake godine. Održava se svake druge godine. EYOF (European Youth Olympic Festival) predstavlja najveći sportski olimpijski festival za mlade sportiste između 14 i 18 godina. Organizuje se zimski i ljetni festival svake dvije godine. EYOF je u sastavu Evropskog olimpijskog komiteta koji ima ekskluzivna prava na događaj.

Domaćin zimskog omladinskog festivala EYOF 2019 su gradovi Sarajevo i Istočno Sarajevo koji su osnovali društvo sa ograničenom odgovornošću „EYOF 2019 d.o.o“, iznad kojeg stoji Skupština koju sačinjavaju po tri predstavnika oba grada. EYOF 2019 trenutno broji 12 stalno uposlenih, a Izvršni  komitet čini 17 sektora, uključujući njihove menadžere i asistente.

Nakon takmičenja, 20. oktobra, tri odabrana idejna rješenja za maskotu postavljena su na Facebook i Instagram profil EYOF 2019, te je publika imala priliku da glasa i odluči koja maskota će biti pobjednička. Pobjedničku maskotu uradila je agencija „Visia“ d.o.o. iz Istočnog Sarajeva. Maskota je zvanično prikazana na drugom sajmu inovacija i preduzetništva „Sarajevo Unlimited“, gdje je pobjedniku uručena nagrada.

Ceremonija svečanog otvaranja EYOF-a 2019., najvećeg sportskog događaja u Sarajevu nakon Zimskih olimpijskih igara 1984., održat će se u organizaciji Grada Sarajeva 10. februara u 19 sati na olimpijskom stadionu „Asim Ferhatović Hase“.

U sklopu muzičko-scenskog perfomansa koji će obilježiti Ceremoniju otvaranja nazvanu „We create together“, predstavit će se 46 zemalja učesnica.

Organizatori festivala su uvijek naglašavali stvaranje kvalitetnog događaja za starosnu grupu od 14-18 godina.