Sarajevo je domaćin olimpijskog spektakla EYOF. Naime, na Olimpijskom stadionu “Asim Ferhatović Hase” u nedjelju 10.02.2019. godine sa svečanom ceremonijom zvanično je otvoren 14. Evropski omladinski festival (EYOF) koi će se do 16.02.2019. godine održavati u dva grada, Sarajevu i Istočnom Sarajevu. Ceremonija otvaranja počela je ulaskom Vučka na stadion, simbola Zimskih olimpijskih igara iz 1984. godine koje su održane u Sarajevu, a nastavljeno je muzičko-zabavnim programom.

U dijelu ceremonije predstavljeno je 46 zemalja učesnica. Zastavu Bosne i Hercegovine je nosila naša Esma Alić.

“Stvaramo zajedno – We create together” je slogan bajke koju su upotpunile poznate osobe sportskog života. Vučko i Groodvy su se rukovali i tako povezali davnu 1984. i 2019. godinu.

Naša poznata bosanskohercegovačka džudašica Larisa Cerić je uz vatromet nakon 35 godina zapalila olimpijski plamen u Sarajevu.

EYOF će se održavati do 16. februara u Sarajevu i Istočnom Sarajevu, a na ovom takmičenju će učestvovati 911 mladih sportista i sportašica od 14 do 18 godina koji će se nadmetati u osam sportova.

Ceremonija zatvaranja 14. Evropskog omladinskog olimpijskog festivala (European Youth Olympics Festival – EYOF) bit će održana u petak, 15. februara.

Kako se navodi na plakatu koji je stigao medijima, ceremonija zatvaranja održat će se ispred zgrade Gradske uprave u Istočnom Sarajevu, svirat će bendovi iz Srbije – Van Gogh i Miligram.