Mnogi će na pomen grada Banja Luka reći da je to krajiška ljepotica sportski grad, grad zelenih aleja i mladosti i da nezaboravimo grad lijepih žena. Podignuta je sa obje strane rijeke Vrbas. Ona teče sredinom grada i prima pritoke Vrbanju, Suturliju i Crvenu.  Ako poželite vidjeti Banjaluku kao na dlanu, morate se popeti na brdo Banj brdo. Banj brdo (ranije Šehitluci) je najpoznatije banjalučko izletište. Odatle ćete vidjeti ne samo grad, već i njegovu okolinu. Podjeljena zelenim Vrbasom,  Banja Luka se najvećim dijelom prostire južnom stranom Banjalučkog polja. Zahvaljujući blizini termomineralnih izvora (Laktaši, Srpske Toplice, Slatina, Kulaši i drugih) Banja Luka ima osnovne uslove za razvoj banjsko-rekreativnog turizma. Ako se odlučite posjetiti Banjaluku predlažemo da posjetite neke od znamenitosti koje je zaista krase:

Tvrđava Kastel je najstariji istorijski spomenik u gradu Banjaluci, ona predstavlja i jednu od najstarijih građevina u Bosni i Hercegovini. Tvrđava je sa svih strana opasana kamenim zidinama, na kojima su podignute puškarnice i osmatračnice.

Hram Hrista Spasitelja

Nakon Prvog svjetskog rata crkva “Svete Trojice” u centru grada je prvi veći graditeljski poduhvat u Banjaluci nakon. Crkva je oštećena i srušena u Drugom svjetskom ratu, nakon čega je izgrađen spomenik palim borcima u Narodno oslobodilačkoj borbi protiv fašizma. Obnovljena je najsavremenije godine 2004., iako unutrašnjost joj još uvijek nije uređena, bez obzira na te činjenice ona je jedna od najljepših pravoslavnih hramova na Balkanu.

Džamija Ferhadija

Džamija Ferhadija  je odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Izgrađena je 1579. godine, a njenu gradnju finansirao je Ferhat-paša Sokolović bosanski sandžak beg. U kompleksu Ferhadije su se također nalazila i 3 turbeta: Ferhat-paše, njegove unuke Safikadune i njegovih bajraktara.

Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske

Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske nalazi se u jednoj od najreprezentativnijih građevina Banjaluke –  staroj austrougarskoj željezničkoj stanici sagrađenoj 1891. godine, koja je 1981. namjenski adaptirana  za potrebe muzejske institucije, čime su zadovoljeni  muzeološki standardi. Objekat je 2007. godine od strane Komisije za očuvanje  nacionalnih spomenika BiH proglašen nacionalnim spomenikom, te zbog toga zahtijeva specifične mjere zaštite.