Jajce je obično usputna stanica. Ako putujete prema Krajini, Bihaću ili Banjaluci. Ili asocijacija na vodopade. Jajce vam ima ponuditi mnogo toga.

Može se pohvaliti time da je jedini grad u svijetu koji u centru ima pravi dar prirode, vodopad.  Ima više od nacionalna spomenika.

Predstavit ćemo vam neke od razloga zbog kojih trebate razmisliti da jedan vikend provedete u Jajcu i upoznate povijest ovog mjesta koja seže desetljećima unazad.

Jajce je mjesto koje nudi izobilje zelenila i mira. Iako je sve više popularnija destinacija i za međunarodne turiste, mnogo je mjesta na kojima možete uživati u zelenilu šuma i vode. Krajolik je sam po sebi dosta interesantan i ništa nije daleko. Od centra grada možete i prošetati prema jezerima ili naći neku tačku sa koje ćete uživati u panorami.

Okruženo je vodom. Čas zelenom čas plavkastom. Rijeka, stare česme, jezera. Poseban gušt je otići na Plivska jezera. Ako volite aktivniji život, možete iznajmiti čamac ili pedalinu i ploviti bistrom vodom. U ljetno vrijeme jezera su idealna za kupanje i sunčanje.

Na obalama Plivskih jezera nalazi se kompleks malih mlinova sa desetinama malih potočića koji teku ispod njih. U blizini je i uređeni par s klupama, ljetni bar, zelenilo, svjež zrak, patke. Jednostavno sjediti i uživati u tom prizoru bit će dovoljno za čitav jedan dan.

Jajce je kraljevski grad, eto motiva da prošetate njegovim starim dijelom u kojem se isprepliću ostaci bosanskog kraljevstva, osmanske imperije, očuvane arhitekture, zidina, kaldrme. Naime, u Jajcu postoji 29 nacionalnih spomenika. Možete posjetiti i muzej i svakako napraviti odlične fotografije.

Jajce polako postaje mjesto prepoznatljivo po ljetnim skokovima u  jezero. Zapravo, ovo postaje i međunarodna senzacija. Zabilježite datum i budi dio spektakla. Za turiste iz cijelog svijeta to je već priča koju žele vidjeti uživo.

U slučaju da mislite da su vam ovi razlozi malo za motivaciju ili previše površni, onda je to zasigurno i razlog više da odete i posjetite ovaj grad.