Lukomir se nalazi na južnim obroncima planine Bjelašnice na 1.495 metara nadmorske visine i poput je živog etno muzeja, u kojem se praktikuju običaji nomadskih plemena i živi tradicionalnim životom Dinarskih gorštaka.

Selo pripada Općini Konjic, a do njega se može doći iz dva pravca – iz Konjica i Sarajeva. Od Konjica je udaljen oko 30 kilometara, dok je od Sarajeva Lukomir udaljen 45 kilometara.

Ovo selo je jedinstveno po kamenim kućama prekrivenim hrastovom, jelovom i bukovom šimlom. Kuće imaju četvrtastu osnovu sa ložištem u sredini, a na kamenim zidovima postavljeni su mali prozori. Stanovništvo Lukomira vodi porijeklo sa Podveležja, suhog platoa u Hercegovini.

Selo posjeduje svu neophodnu infrastrukturu – telefon, struju, vodu i kanalizaciju. Ima vlastito groblje, a davne 1969. mještani su izgradili džamiju, koja je renovirana 2014. godine.

U Lukomiru se već nekoliko godina živi sezonski. Od maja do oktobra seljani se bave zemljoradnjom i stočarstvom, a zimi se spuštaju sa planine, jer se tada selu ne može pristupiti zbog višemetarskih nanosa snijega.

Danas je Lukomir top destinacija za seoski turizam.