Jahorina je planina u Bosni i Hercegovini koja pripada Dinarskom planinskom sastavu. Najviši vrh je Ogorjelica sa 1.916 m nadmorske visine. Ljeti je prekrivena gustom zelenom travom, a zimi i do 3 m visokim snijegom.

Na četrnaestim Zimskim olimpijskim igrama u Sarajevu, na Jahorini su održane alpske discipline za žene.

Jahorina je od Sarajeva udaljena 28 kilometera.

Olimpijski centar Jahorina ima 9 različitih ski staza Jahorina: 2 crne, 3 crvene i 4 plave ski staze, ukupne dužine 20 km. Osim ski staza za alpsko skijanje, na Jahorini postoje staze za nordijsko skijanje, dok u blizini Jahorine u mjestu Dvorišta postoji poligon i takmičarke staze gdje se održavaju domaća i međunarodna takmičenja u nordijskom skijanju.

Osim skijških staza, na Jahorini postoje odvojene ski staze za Snowboard, sankanje, izdavanje i vožnja motornih sanki na Jahorini, kao i staze za ljubitelje prirode i šetače.

Najatraktivnije ljetne aktivnosti na Jahorinu su planinarenje, biciklizam, alpinizam i paraglajding.

 

 

Planina Jahorina obiluje netaknutom prirodom, crnogoričnom šumom, planinskim izvorima, divljim konjima, planinskim stazama, brojnim biljem i bobičastim voćem. Ako izuzmemo predivne objekte izgrađene u planinskom stilu, male planinske vikendice, moderne vile i apartmane, te luksuzne i moderno opremljene hotele sa spa centrima i drugi smještaj, osnovni razlog za posjetu planine i u ljetnom periodu je netaknuta priroda i čist planinski vazduh.