Pitoma i nadasve prelijepa planina Vlašić, njen najviši vrh, Paljenik doseže visinu od 1943 metra nadmorske visine.

A kako kažu ljubitelji ove planine najpitomiji, i za turiste najinteresantniji je dio Vlašića poznat pod nazivom Babanovac. Smješten je na visini od 1260 metara. Ovdje je ustvari okosnica turističkog razvoja, pa je još sedamdesetih godina na ovom djelu izgrađena 90 metara visoka skakaonica na kojoj se održavalo međunarodno takmičenja u skokovima.

Babanovac je mjesto gdje zaista postoje karakteristke urbanog naselja, sa više od hiljadu manjih vikend objekata, velikim brojem pansiona i manjih hotela, ali i nekoliko najluksuznijih hotela koji mogu zadovoljiti ukus gostiju sa najvišim kriterijima. Upravo taj spoj skromnog i luksuznog, malih i velikih zahtjeva, te raskoši i sjaja hotela i intime malih vikendica, kućica, Babanovac čine nadasve bajkovitim i čarobnim.

Vrhunac pravog sjaja Vlašića, možda i najviše dolazi do izražaja tokom novogodišnjih praznika, svi smještajni kapaciteti, kao i mjesta za doček Nove godine u ugostiteljskim objektima i po nekoliko mjeseci ranije bivaju popunjeni. U ovoj posebnoj noći, dominira, vatromet, muzika i prove praznična atmosfera, i to je motiv što mnogi gosti prelaze i po nekoliko hiljada kilometara kako bi Novu godinu počeli baš ovdje.

Još kažu da zaljubljenici u ovu planinu, s lijepim utiscima, relaksirani i često s neizostavnom kriškom Vlašićkog sira, odlaze nakon odmora, i što je najvažnije, ponovo i uvijek se vraćaju.