Mostar je  grad u Bosni i Hercegovini, kulturno i privredno središte Hercegovne te upravno sjedište Hercegovačko-neretvanskog kantona. Ime je dobio po čuvarima mostova (mostarima) na obalama Neretve. Grad je najveći urbani centar u Hercegovini i peti grad po veličini u Bosni i Hercegovini. Tipičan je proizvod otomanskog umijeća i sposobnosti da se pomiješaju kulture i iskustva. Osnovan krajem 15. vijeka, u toku vladavine turske imperije, Mostar je za kratko vrijeme postao administrativni centar Otomanskog carstva za regiju Hercegovinu. Od tuda dolazi snažan trag identiteta i arhitekture grada Mostara, koji čuva i naredne korake svoje historije koja se, kako je vrijeme odmicalo, sve više približavala Evropi. Grad Mostar predstavlja veliku turističku atrakciju i važan kulturni centar cijele regije.

Poznat je po čuvenom Starom mostu, izgrađenom u 16. vijeku, koji je srušen tokom rata u Bosni i Hercegovini 9. novembra 1993, da bi nakon rata, 2004. godine, ponovo bio izgrađen. Stari most prvi je kulturni spomenik u  Bosni i Hercegovini koji se nalazi na UNESCO-voj listi zaštićenih spomenika kulture svijeta. Mostarski Stari most je kameni most izgrađen od kamena tenelija. Most je svijetle sjajne boje koja se mijenja tokom dana, zavisno od Sunca.

Biščevića kuća, poznatija kao Bišćevića ćošak, smještena je na istočnoj obali rijeke Neretve u Biščevića ulici. Ova stara otomanska kuća potiče iz 17. vijeka. Ćošak isturen nad Neretvom na dva veoma visoka i smjelo postavljena kamena stuba, predstavlja ovu kuću kao najsmjelije komponovano djelo stambene arhitekture iz turskog perioda u Mostaru.

Kajtazova kuća (Gaše Ilića bb) pripada gradskoj stambenoj arhitekturi turskog doba i najljepši je stambeni kompleks s kućom za muškarce i kućom za žene. Visoki zidovi štite od jakog sunca i sprječavaju poglede izvana. Izgrađena je od kamena i drveta.

Karađoz-begova džamija je najveća očuvana mostarska džamija. Osim visoke elegantne munare pažnju privlači njena kupola. Dvorište s haremom proteže se do uglova Karađoz-begove i Fejićeve ulice. Karađozbegova džamija je i jedna od najljepših džamija Hercegovine.

Nacionalni spomenik “Muslibegovića kuća” smješten u blizini Karađoz-begove džamije jedan je od najmonumentalnijih spomenika gradske stambene arhitekture otomanskog perioda u Bosni i Hercegovini. Kompleks koji se sastoji od porodične kuće (ženska avlija – haremluk) i poslovnog dijela (muška avlija – selamluk) je sagrađen početkom 18. vijeka, a glavni stambeni objekat je rekonstruisan i dograđen 1872. godine po uzoru na reprezentativne objekte u Istambulu.

Stara pravoslavna crkva izgrađena je 1834. godine na lokalitetu Bjelušine. Značajan primjer pravoslavne sakralne arhitekture, Crkva čuva prelijepu ikonu Djevice Marije, drvene ikonostase sa raznim ruskim, venecijanskim i lokalnim ikonama koje datiraju iz perioda od 15. do 16. vijeka. Nova crkva, smještena u uzvišenoj, brdovitoj gradskoj zoni, izgrađena je u periodu 1863 – 1873 po projektu umjetnika Spasoje Vulića.

Gimnazija Mostar, nekad poznata kao Gimnazija Aleksa Šantić, popularno poznata kao Stara gimnazija, je gimnazija u Mostaru, Bosna i Hercegovina; na adresi Španjolski trg 1.
Gimnazija u Mostaru osnovana je 1893. godine i počela je s radom na Luci.

U Mostaru, osmanlije su pomogli izgradnju Katoličke crkve 1866 godine. Crkva je stradala u ratu 1992. godine, a 2000. godine, na istom mjestu je napravljena nova crkva većih dimenzija.

Stotinjak metara sjeverno od Starog mosta, na lijevoj obali Neretve nalazi se Koski Mehmed-pašina džamija, koja je poput kakve carske bogomolje. Sagrađena je 1617. godine i jedina je mostarska džamija u kojoj je sačuvana prvobitna boja i dekoracija zidova.

Najstariji lučni most u Mostaru je Kriva Ćuprija na rijeci Radobolji. Most je izgradio turski arhitekta Ćejvan Ketoda 1558. godine. Smatra se da je ova most izgrađen kao probni most prije izgradnje Starog mosta.