Na Dan oslobođenja Sarajeva u Drugom svjetskom ratu – 6. aprila, a nakon 26 godina ne rada puštena je u rad Trebevićka žičara.

Povratak simbola Sarajeva, Trebevićke žičare je izazvalo jako veliko oduševljenje i pažnju. Iako je vrijeme bilo loše povratak je privukao pažnju građana koji su uživali u besplatnoj vožnji za Dan grada Sarajeva.

Otvaranju su prisustvovale brojne zvanice, a gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i Edmond Offermann, glavni donator obnove žičare, pustili su žičaru u rad. Donator Offermann rekao je da je priča o obnovi žičare počela prije 10 godina.

„To je bila 2008. godina kada sam napravio važan poziv, nazvao sam osobu koja je bila isto zainteresovana da rekonstruiše žičaru, a to je bio profesor Anto Domazet sa Ekonomskog fakulteta. Evo nas 10 godina nakon toga i to je upravo rezultat tog telefonskog poziva. Da, mi možemo – kazao je Offerman.“

Kako građani glavnog grada, cijele BiH, tako i turisti i ljubitelji naše domovine ponovo imaju priliku odlaziti na Trebević, poznato i omiljeno izletište kako djece i omladine, tako i onih malo starijih.

Na ovoj svečansti u sklopu Dana grada Sarajeva prisustvovale su brojne delegacije i gosti iz države, ali i regiona.

Gospodin Edmond i Maja Offermann su imali čast da se među prvima provozaju žičarom. Oni su inače i zaslužni za obnovu žičare. U čast prve žrtve opsade Sarajeva zaposlenika preduzeća GRAS-a, Rame Bibera ubijenog 2. marta 1992. godine, na dolaznoj stanici postavljena je spomen ploča.

Žičara ima 33 gondole (kabine), a kapacitet je 10 mjesta.

Dobro došli u Sarajevo.