U sklopu Nacionalnog parka Sutjeska, a nekih 100 kilometara od Foce nalazi se lokalitet Tjentiste.

Na Tjentistu se u toku Drugog svjetskog rata odigrala cuvena bitka kada su partizanske snage uz velike gubitke uspjele probiti fasisticki obruc i izbjeci unistenje. U spomen tom boju, 1971. godine, je podignut impozantan spomenik autora Miodraga Zivkovica, koji je simbol Tjentista.

U bivsoj Jugoslaviji Tjentiste je bilo znacajna turisticka destinacija. U poslijednje vrijeme lokalitet dozivljava svojevrsni preporod. Danas su posjetiteljima na raspolaganju brojni sportski tereni, veliki otvoreni bazen, info centar, biciklisticke i planinske staze, omladinski kamp Tjentiste, info centar, hotel i dr.

Nacionalni park Sutjeska je po svojim prirodnim vrijednostima i ljepotama biser Bosne i Hercegovine. Obuhvata podrucje Sutjeske sa strogim prirodnim rezervatom Perucica, dijelove planina Maglic  (2386 m – navisi vrh BiH), Volujaka, Vuceva i Zelengore. Zahvaljujuci scojim prirodnim ljepotama, vrijednostima i njihovoj ocuvanosti mk$1

Obuhvata područje Sutjeske sa strogim prirodnim rezervatom Perućica, dijelove planina Maglić (2386 m- najviši vrh u BiH), Volujaka, Vučeva i Zelengore. Zahvaljujući izvanrednim prirodnim vrijednostima i njihovoj očuvanosti NP Sutjeska je od 2000. godine uvršten u II kategoriju IUCN-a (Odjel UN-a za zaštitu prirode i prirodnih dobara).